Jacoba Aaltje 'Cobi' de Jonge

Geb: 1 maart 1946 - Op 14 april 2022 is Jacoba Aaltje ‘Cobi’ de Jonge oet de tied kommen.

Wij moeten binnenkort even weer een middag afspreken, dat was ons laatste telefonisch contact...........

Nooit meer onder het genot van een glaasje wijn, speuren naar onze Familie verleden.

Dag lieve nicht Cobi

Deur het schoelradioprogramma Ritme en Rijm en het boekie Het fluitketeltje van Annie M.G. Schmidt kreeg ze belangstelling veur gedichten en versies. Ze bedacht al op jonge leeftied tenielstukkies veur de buurkinder.

De liefde veur de ruumte en de geur van het bouwlaand is altied bleven. Nao de legere schoel gung ze naor de Middelbare Meisjesschoel in Emmen. Later dee ze aovendgymnaosium en M.O. Geschiedenis in Stad. Daor, op kamers, was de tied riep um gedichten te schrieven en oet te geven.

Het schrieven is daornao aal maor deurgaon: gedichten, verhalen, liedteksten, smartlappen, heurspeulen, ienakters, cabaret, musicals (u.a. veur Amnesty over vluchtelingen), reisverslagen.
Deur vrijwilligerswark bij vluchtelingen, in verzörgingstehoezen en as mantelzörgster lag de inspiratie dicht in de buurt.

Deur de Drentse Schrieverskring is ze ok meer in het dialect schrieven gaon en gung ze optreden met heur eigen aovendvullend pregramma, met gedichten, verhalen en zang.

In heur functie van trouwambtenaar gebroekt ze soms de streektaol. Ien maol in ‘t jaor is ze veurganger in Valthermond in kerk no.11 en schref ze de preek en liedteksten. Verder holdt ze regelmaotig toespraken bij begrafenissen en crematies in het dialect. Cobi de Jonge is Lid van de schrieverskamer ‘De Clique’ in Emmen.

Ze publiceert in verschillende tiedschriften. Gedichtenbundels bint o.a. De horizon voorbij, Zuster waar ben ik, Alle dagen van december en Zomer. Ok hef ze Engel in het hoogveen (samen met Henny Moes) en Veur joe schreven.

Op 14 april 2022 is Jacoba Aaltje ‘Cobi’ de Jonge oet de tied kommen.