Jacoba Oortjes en Roelf Giezen

Jacoba Oortjes

Jacoba Oortjes trouwde op 3 oktober 1864 met Roelf Giezen en samen kregen ze drie kinderen:

Roelf 07-12-1865,

Juliana Jantina (10-09-1870)

Jantina Alida 01-10-1872.

Roelf was eerst stuurman bij Krans en werd later scheepskapitein. Roelf en Jacoba (betover groot opa en oma) gingen met hun schip naar Rio de Janeiro en andere plaatsen in Zuid –Amerika.

De kinderen gingen indien mogelijk mee aan boord. Dochter Jantina was pas twee jaar oud,toen ze al mee ging naar Londen.

In deze periode waren bestemmingen richting Amerika en Zuid-Amerika populair. Omstreeks 1860 kwam maar liefst 60 % van de Nederlandse vloot uit het Groningse Veenkolonien. Betover groot opa Roelf Giezen overleed in 1875 bij Hamburg in Travemunde ,nadat hij overboord was gevallen.

Onze betover groot Oma Jacoba Giezen Oortjes ging na het overlijden van haar man Roelf ,met de bemanning o.a. naar Egypte.

Bij de veenkoloniale zeevaart was het normaal dat de kapiteinsvrouwen mee gingen .Aan boord stonden de vrouwen hun mannetje. Navigatie was hen niet onbekend en meestal spraken ze meerdere talen . Ze gingen gekleed in de nieuwste mode die ze op hun reizen zagen ,zoals in het modehuis Lewis en Co in Liverpool.’

Een vrouw aan boord brengt geluk’ werd in die tijd zelfs gezegd.

1876

In 1876 op 21 Februari trouwde Jacoba Oortjes met bakker Meindert Smit uit Wildervank. Met haar drie kinderen en de kinderen van Smit ,vormden ze een nieuw gezin.

Op 45 jarige leeftijd kreeg Jacoba op 16 oktober 1877 een zoon ,Harm,die na 11 dagen overleed.

Meindert had een goedlopende bakkerszaak in Wildervank,totdat zijn kinderen t.b.c kregen,de klanten wegbleven en het zo slecht ging met de zaak,dat ze genoodzaakt waren te stoppen.


Tentoonstelling,

voortvarende Kapiteinsvrouwen, Veenkoloniaal Museum VeendamVerhuizing

Ze verhuisden naar Valthermond op 6 mei 1890,waar ze een bakkerij huurden van houthandelaar,timmerman en vervener Wiebe Bakker Mzn,op de plaats nummer 39.

Toen Jacoba,s zoon Roelf Giezen (over opa) in 1897 een bakkerij op Zuiderdiep 489 begon,zijn Jacoba Oortjes en Meindert Smit verhuist naar Ter Apel.

De scheepskist

De scheepskist van Jacoba Oortjes is er nog en wij zijn natuurlijk heel trots op zo’n ondernemende familielid,onze betover groot oma.

Ze overleed op 21 november 1922 en is begraven op kerkhof Oost in Valthermond.

Op haar graf steen staan alleen haar eerste twee echtgenoten vermeld,Krans en Giezen,omdat onze Betover groot oma altijd zei:’die derde had ik niet moeten trouwen.


QR-Codes : Over Opa Roelf Giezen en over Oma Jacoba Oortjes