Familie Giezen
De eerste bakkers die in Valthermond brood hebben gevent ,droegen een gevlochten korf met riemen op hun rug(de oarbraur) en of een kleine praam. De slechte wegen maakten transport moeilijk. Later kwamen er nog de duwwagen,hondenkar en bakfiets, voordat de bakkerswagens verschenen.
In het Nieuwsblad van het noorden stond op 13 september 1913 de volgende advertentie.
Te koop gevraagd:direct een dubbele kidde of een Lithauer van 4-8 jaar,mak en zonder gebreken,met opgaaf van prijs ,door onze Opa Valthermond.
Onze Opa had vier gele bakkerswagens die getrokken werden door Paarden. Aan de zijkanten en aan de achterkanten waren deuren .
In de wagen waren zes of zeven lagen planken,waarop het brood soort bij soort werd gelegd.
Het roggebrood lag altijd onderop,omdat dit het zwaarst was.
Het paard Blucher
was van een Duitse generaal geweest,dat daarna een periode voor de paardentram van Winschoten naar Ter Apel heeft gelopen,om vervolgens als paard voor de bakkerswagen van onze Opa te lopen.
Als de paarden aan het eind van de dag uitgespannen waren bij de bakkerij,liepen ze zelf langs het woonhuis naar hun stal ,waar ze roggebrood en water kregen.
Warringa maaide meestal gras voor ze. Onze Opa kocht de paarden vaak via Sprik uit Valthermond.
De paarden van onze Opa werden beslagen bij de smederij van Drenthe. Als Blucher gereed was, liep hij alleen weer terug naar de bakkerij. Blucher was het paard van broodbezorger Potze en daarna van Willem Haak. Het was een kalm en lief paard, waar Marchien Giezen wel op heeft gereden en ze heeft haar hele leven een liefde voor paarden gehouden.
Benny Arends zijn paard heete Fanny. Op een dag reed een knecht van Benny met paard en wagen in de kavelingen. De dtormlantaarns aan de wagen brandden en Benny reed er met de fiets achteraan. Opeens reed er een auto onder het paard, dat neerviel en bleef leiggen.Benny er heen en riep : 'Fanny, kom jong' en gelukkig richtte zij het hoofd iets op en mocht eerst wat bijkomen in de schuur van Kruizinga, voor wiens huis het was gebeurd. Fanny herstelde zich snel en heeft nog jaren de bakkerswagen voortgetrokken.Willem Haak had na Blucher het paard Max.
Roef Giezen (onze Opa bakkerij) ventte zelf in de jaren dertig met brood in Valthe met paard en wagen. Na een lange werkdag in de buitenlucht, viel hij op de terugweg in de wagen in slaap. Dat was niet zo erg, want het paard kende de weg en pas bij de brug bij de Doorsnee werd hij wakker van het 'gehobbel'. Nog even en het paard had nem veilig thuis gebracht, net als in het liedje: 'en de voerman lei te ruste'. Af en toe werd een paard en wagen van Giezen gebruikt bij een begrafenis en soms ook om vroedvrouw mevr Kleinberg 's nachts naar een bevalling te brengen. Later werden de bakkerswagens niet meer gebruikt en speelden zijn zoon Albert,en zijn kleinkinderen er toen graag in.
Paardentram met paard Blucher
Paard Blucher in Valthermond